Digitaaliset painokoneet ovat korvaamassa etiketöinnissä aiemmin käytettyä konekantaa. Uuden tekniikan edut näkyvät erityisesti pienentyneinä painokuluina.
– Digitaaliset etiketöintilaitteistot tuovat selviä säästöjä verrattuna aiemmin käytössä olleisiin, pääosin flexomenetelmällä toimiviin etiketöintilaitteisiin, kertoo toimitusjohtaja Asko Karppinen Lito-Botnia Oy:stä.
– Digitaalisuus sopii erityisesti pienten painosmäärien tuotantoon, ja etikettien painosmäärät ovat jo pitkään olleet laskussa. Tähän on johtanut esimerkiksi se, että tuotteista valmistetaan usein pieniä testieriä menekkitutkimuksia varten.
– On myös mikroyrittäjiä, joiden tuote-erät ovat perinteisesti pienehköjä, 100–1000 kappaleen luokkaa, hän jatkaa.
– Aiemmin käytössä ollut flexopaino tarvitsee laatat ja stanssit, jotka yksinään maksavat jo yli 250 euroa. Digitaalisessa tulostuksessa ei ole perusmaksuja, jolloin myös mikroyrittäjällä kynnys tilata ammattilaisuudesta kertovat etiketit madaltuu.
Siisti jälki on perusvaatimus
Etiketti on tärkeä osa tuotetta, sillä sen avulla tuotteen on erottauduttava kaupan hyllyllä kilpailijoistaan. Lisäksi etiketti sisältää tuoteinformaatiota, jota säädellään sekä EU-tasoisella että kotimaisella lainsäädännöllä.
– Aiemmin digitaaliset etiketit tuotettiin laserilla tai inkjetillä, joilla molemmilla oli omat ongelmansa: kumpikaan ei sovellu useimpiin muovipohjaisiin painopintoihin, ja inkjetin jälki halvemmissa laitteissa on ollut vaihtelevaa, kertoo Karppinen.
– Uudemmassa Led-toner -tekniikassa ei ole näitä ongelmia: painojälki kestää vertailun ja antaa samalla laajemman kirjon tulostusvaihtoehdoista.
Myös muuttuvat tiedot edullisesti
Yksi digipainatuksen suurimmista eduista on muuttuvan datan edullinen painatus.
– Personointi on yhä suositumpaa myös etiketöinnissä, kertoo Karppinen.
– Etiketeistä voidaan painattaa eri versioita ja koe-eriä siten, että vain osa tiedoista tai painojäljestä muuttuu. Digipainolla tämä tapahtuu näppärästi ja ilman lisäkustannuksia.
Lue myös: Pakkauksella on väliä
– Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa kieliversiot. Suuremmilla, vientiin suuntautuvilla toimijoilla eri kieliset etiketit tulevat tarpeeseen.
Tilan rajallisuus on yksi etiketöinnin suurimmista haasteista: pieneen tilaan on mahduttava paljon informaatiota.
– Viranomaismääräykset EU-tasolla ovat lisääntyneet huomattavasti, kertoo Karppinen.
– Etiketit menivät monella valmistajalla uusiksi EU:n elintarvikkeita koskevan pakkausmerkintäuudistuksen myötä. Uuden lain myötä muutoksille säädettiin pitkä ylimenokausi, jonka aikana valmistajan tuli saattaa tuotemerkintänsä uusien säännösten edellyttämälle tasolle.
Karppisen mukaan digitaalisen etiketöintilaitteiston voi myös kytkeä osaksi omaa tuotantolinjaa, mahdollista, mutta etiketöinnin kustannuksia oma laitteisto ei alenna.
– Yhteistyö digitaaliseen etikettitulostusjärjestelmään erikoistuneen yrityksen kanssa on monessa tapauksessa varmempi ja huolettomampi vaihtoehto, hän toteaa.