Skip to main content
Etusivu » Innovaatiot » Professori Liisa Välikangas: Johtajia vai robotteja?
Robotisaatio

Professori Liisa Välikangas: Johtajia vai robotteja?

liisa-valikangas
liisa-valikangas
Liisa Välikangas on Aalto-yliopiston & Hanken Handelshögskolanin Innovaatioiden johtamisen professori. Kuva: Oma arkisto

Monet työelämän ja johtamisen käytännöistä ovat jäänteitä teollisen aikakauden alusta. Johtamiskulttuurimme on edelleen hierarkista ja tehokkuutta painottavaa. Yritämme standardoida työtehtäviä, jotta ne olisivat mahdollisimman samanlaisia ja niin yksinkertaisia, että kuka tahansa voisi niitä tehdä.

Kun inhimillisyys, luovuus ja innovatiivisuus loistavat poissaolollaan, on itse asiassa sama, vaikka työntekijöiden paikalla olisi robotteja.

Mutta entäpä jos robotteja olisivatkin johtajat? Sellaisia, jotka tervehtisivät joka aamu hyväntuulisina, kohtelisivat työntekijöitä reilusti ja tasapuolisesti, ja antaisivat päivittäin positiivista ja kannustavaa palautetta. Applen seuraava innovaatio saattaakin olla iCEO.

Sellainen robotti olisi varmasti parempi kuin moni huono johtaja.

Surffaile tulevaisuudessa

Tekniikka kehittyy hurjaa vauhtia, mutta johtamisessa meillä on edelleen tehtävää. Vaikka empatiaakin voi jo saada rohkaisevasti kommentoivalta robottisovellukselta, tulevaisuuden tulkitseminen on edelleen johtamisen tehtävä.

Johtamiseen liittyviä, luutuneita käsityksiä kannattaa haastaa. Oppia voi ottaa asioista, jotka eivät ole vielä tapahtuneet ja yrityksistä, jotka ovat alansa edelläkävijöitä. Mainio esimerkki on amerikkalainen BioCurious, joka on vapaaehtoisten muodostama kokeilulaboratorio. Yrityksessä mukana olevat ihmiset tekevät kokeellista tutkimusta itsellään ja etsivät keinoja ja tapoja parantaa omaa hyvinvointiaan. BioCurious on vienyt oman elämän hakkeroinnin, tiedon tuottamisen ja ongelmanratkaisun uudelle tasolle, joka palvelee huomattavan laajaa sidosryhmäjoukkoa.

Saman on tehnyt informaatiotieteiden verkostossa toimiva yhteisö, Kaggle, jossa yli puoli miljoonaa data-analyytikkoa ratkovat ympäri maailmaa toimivien yritysten ongelmia. Jos yritys haluaa ratkaista ongelman, johon sen oma osaaminen ei riitä, se voi kääntyä Kagglen puoleen. Tämäkin huikea resurssi on vain muutaman klikkauksen päässä.

Houkuttele maailman huippuäly ratkomaan ongelmiasi

Vastaavaa toimintamallia voi soveltaa muissakin kuin matemaattis-analyyttisissä ongelmissa. Sen sijaan, että yritys tai yhteisö ratkoo ongelmiaan pienessä piirissä, sen kannattaisi kääntyä maailman parhaiden osaajien puoleen.

Tutkikaa, miten asioita on ratkottu muilla toimialoilla, miettikää 1–3 keskeisintä, yrityksen kehittymisen esteenä olevaa ongelmaa ja avatkaa ne maailmalle. Pohtikaa, miten saisitte maailman parhaat aivot kiinnostumaan ongelmistanne. Tehkää ongelmat mahdollisimman houkutteleviksi huippuälykkäille yhteisöille. Mikä näissä ongelmissa on syvää tai montaa erilaista osaamista innostavaa?

Lue myös: Ohjelmistorobotiikka on taloushallinnon ammattilaisille tervetullut lisä

Pohtikaa strategista näkymää ja tulevia mullistuksia, vaikka ne vaikuttaisivatkin kaukaisilta ja hämyisiltä. Varmaa on, että esimerkiksi 3D-tulostaminen tulee muuttamaan teollista valmistusprosessia ja sulattamaan logistiikkaketjuja. Lohkoketju tulee puolestaan muuttamaan luottamushorisonttimme.

Johtamisen tärkein tehtävä on tulkita muutoksia ja mahdollisuuksia sekä kehittää niiden pohjalta uutta liiketoimintaa. Tällaista uuden arvon yhdessä luomista voidaan organisoida monella tavalla ja sitä kutsutaan johtamiseksi. Parhaimmillaan se saa ihmiset tekemään jotain, mihin robotit eivät pysty: innostumaan työstään ja ylittämään itsensä. Tällaista johtajaa on vaikea korvata robotilla.

Kirjoittaja Liisa Välikangas on Aalto-yliopiston & Hanken Handelshögskolanin Innovaatioiden johtamisen professori.

Next article