Taiteilija ja keksijänero Leonardo da Vinci kehitti jo 1400-luvun lopussa leukojaan mekaanisesti liikuttavan robotin, mutta vasta viime aikoina ihminen on kyennyt enemmän hyötymään robotiikasta.
Palvelupuolella robotit eivät vielä kykene kovinkaan laajoihin tehtäviin, mutta teollisuudessa ne hoitavat jo useita erilaisia töitä.
– Roboteille sopivat parhaiten toistuvat, niin sanotut monotoniset työt. Niillä ei ole ihmisen päättelykykyä, joustavuutta tai sorminäppäryyttä, robotiikan asiantuntija Jyrki Latokartano kuvailee.
– Meille ihmisille yksinkertaiset tehtävät, kuten vaikkapa lenkkitossujen nauhojen pujottaminen, ovat robotille monimutkaisia. Simppeleitä ja kerta toisensa jälkeen toistuvia tehtäviä ne kuitenkin hoitavat tunnontarkasti.
Roboteille suotuisia työympäristöjä ovat esimerkiksi tehtaat, joissa koneet ja muut työhön liittyvät elementit ovat selkeästi aina samassa paikassa. Robottien päättely- ja havainnointikyky ei vielä yllä lähellekään ihmisen taitoja, jolloin muuttuva työympäristö tuottaa robotille vaikeuksia.
– Jos robotin laittaa keittiöön töihin, se ei välttämättä löydä enää edellisestä kerrasta paikkaansa vaihtanutta kattilaa. Ihmiselle kattilan erottaminen esimerkiksi samankokoisesta muovikulhosta on yksinkertainen tehtävä, mutta robotin päättelykyky ei siihen helposti yllä, Latokartano sanoo.
Robotit hoitamaan riskialttiit työt teollisuudessa
Automaation tehtävänä on manuaalisen työn vähentäminen, jolloin työtehtävät yleisesti muuttuvat robottien määrän lisääntyessä. Latokartano kuitenkin muistuttaa, että kadonneiden työtehtävien tilalle tulee uusia.
– Eipä ole enää juuri hevosenkengittäjiä, pyykkäreitä tai tynnyrintekijöitä. Nyt on kuitenkin alettu ymmärtää, että robotit eivät vie meiltä työpaikkoja vaan työtehtäviä. Ja nekin vaan jaetaan ihmisen ja robotin kesken: kun robotit hoitavat vaaralliset ja tylsiltä tuntuvat työtehtävät, ihminen voi keskittyä haastavampiin, mielenkiintoisempiin ja luovempiin tehtäviin.
Nyt on kuitenkin alettu ymmärtää, että robotit eivät vie meiltä työpaikkoja vaan työtehtäviä.
Latokartanon mukaan varsinkin teollisuudessa on paljon ihmiselle riskialttiita ja raskaita hommia, jotka luonteeltaan soveltuvat paremmin roboteille.
– Ennen pelättiin, että robotit vievät ihmiseltä työt, mutta kun konepajassa on robotisoitu kovaa meteliä ja pölyä tuottava hiontatyövaihe, ei kukaan ole työn perään haikaillut. Tulevaisuudessa robotteja voidaan käyttää muun muassa käytöstä poistettujen ydinvoimaloiden purkutöissä, joissa ne poistavat kaikkein radioaktiivisimman materiaalin. Ihminen voi sitten tehdä loput.
Lue myös: Robotiikan kolme D:tä
Robotiikan avulla tuotantokustannukset alenevat, ja samalla tuottavuus nousee. Kun ihmiset voivat keskittyä mielekkäämpiin ja turvallisempiin töihin, myös työhyvinvointi paranee. Samalla ihmismäärällä voidaan tehdä enemmän tuotteita, jolloin yritysten kannattavuus on parempaa ja työpaikat voidaan pitää. Mihin kaikkeen teollisuudessa toimiva robotti sitten pystyy?
– Miltei kaikki valmistavan teollisuuden työt voidaan robotisoida, pitää vaan miettiä onko se taloudellisesti kannattavaa. Robotti voi muun muassa maalata ja pinnoittaa, pakata, hitsata ja hoitaa koneenpalvelua, Latokartano sanoo.
– Elintarviketeollisuudessa robotti kokoaa hampurilaisen, laittaa siihen sämpylät, pihvin ja tarvittaessa juustonkin. Mutta kyllä siihen ihminen vielä tarvitaan kertomaan, että maku on oikeanlainen.