Skip to main content
Etusivu » Teollisuus » 3D-tulostaminen tuo ketteryyttä pakkausalalle
3D-tulostaminen

3D-tulostaminen tuo ketteryyttä pakkausalalle

3d-tulostus-pakkaussuunnittelu
3d-tulostus-pakkaussuunnittelu
Kuva: Getty Images

3D-tulostaminen on automaattinen materiaalia lisäävä valmistusmenetelmä. Uuden teknologian edut ovat moninaiset ja vain 30 vuoden ikäinen teknologia haastaa perinteiset, tuhansia vuosia vanhat menetelmät, kuten vuolemisen ja sorvaamisen.

– Ensinnäkin pakkausta kehitettäessä voidaan kustannustehokkaasti ja helposti luoda monenlaisia näköismalleja lopputuotteesta. Näin ennen pakkauksen tuotteistamista saadaan tarvittaessa useitakin malleja päätöksenteon tueksi, tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi Aalto yliopiston konetekniikan laitokselta kertoo.

3D-tulostamisen avulla tuotantojärjestelmiä voidaan kehittää, vaikka tuote ja pakkaus eivät olisi vielä valmiita. 3D-tulostamisesta on apua myös tuotantojärjestelmien kehittämisessä.

– Tästä on hyötyä etenkin silloin, jos uusi tuote halutaan lanseerata markkinoille mahdollisimman nopeasti. 3D-tulostamisen avulla tuotantojärjestelmiä voidaan kehittää, vaikka tuote ja pakkaus eivät olisi vielä valmiita. Prototyyppipakkausten valmistaminen mahdollistaa samanaikaisen suunnittelu- ja kehitystyön. Lisäksi menetelmää voidaan hyödyntää kappaleenkäsittelyjärjestelmien suunnittelussa ja valmistamisessa, Tuomi kiittelee.

Nopea ja suoraviivainen menetelmä parantaa myös yrityksen riskienhallintaa.

– Ihmisen toimintaan liittyy aina inhimillisten erehdysten riski. Mitä useampia prototyyppejä on voitu valmistaa ja mitä parempaa aineistoa tuotekehityksessä on päätöksenteon tukena, sitä pienemmäksi virheiden riski asettuu. Kun teknistaloudellisesti on mahdollisuus toteuttaa mallikappaleita ja testata, uskalletaan myös suunnitella rohkeammin. Näin saadaan moninaisempia ja laadukkaampia tuotteita, Tuomi tietää.

Pakkaus osaksi tuotetta

3D-teknologia on nopeasti kehittyvä ala, jossa on useita kehitystrendejä käynnissä.

– Yksi näistä on kappalekoon kasvattaminen, jotta hintataso pysyisi tulevaisuudessa alhaalla, vaikka kappalekoko kasvaisi. Vielä toistaiseksi hyvin suuriin pakkauksiin ei välttämättä löydy sopivaa tulostustekniikkaa, tai sitten tekniikka on liian kallista. 3D-tulostuksen keskeinen kehityskohde on mahdollistaa isojen kappaleiden tulostus kustannustehokkaasti, Tuomi kertoo.

Materiaalitekniikassakin tapahtuu paljon.

– Monissa yrityksissä on huomattu, että tulostus tarjoaa merkittävästi uusia mahdollisuuksia, kun yhdistetään eri materiaalitekniikoita. Tällä hetkellä kehitetään funktionaalisesti aktiivisia materiaaleja. Esimerkiksi biopohjaiset materiaalit ovat saaneet Suomessa paljon huomiota, Tuomi sanoo.

Materiaalitekniikan kehittyminen voi tulevaisuudessa tehdä pakkauksesta osan tuotetta.

– Nykyisin pakkaukset päätyvät kierrätykseen, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että pakkaus onkin osa toimitettavaa tuotetta ja päätyy myös loppukäyttöön, Tuomi iloitsee.

Next article