Tuotannon sarjat lyhenevät ja variaatiot lisääntyvät, tämä tekee automaatiosta haastavaa. Toisaalta tekniikka kehittyy, jolloin pienempiä sarjoja pystytään automatisoimaan järkevästi.
Robotiikka onkin keskeinen tekijä teollisuuden tuottavuuden kasvattamisessa.
– Teollisuus on kansantalouden kivijalka. Jos suomalainen teollisuus ei kulje tekniikan edistyksen mukana, jäämme jälkeen. On tutkittu, että jos valmistavan teollisuuden osuus putoaa liian alas, kauppatase menee negatiiviseksi, toteaa VTT:n erikoistutkija Timo Salmi.
Anturitekniikan hyödyntäminen, 3D- ja muut konenäköjärjestelmät, voimaohjaus sekä ohjelmoinnin kehittyminen lisäävät järjestelmien joustavuutta ja auttavat uusiin tarpeisiin sopeutumisessa. Robotti ja sen oheislaitteet muodostavat kokonaisuuden jonka tulee toimia luotettavasti muuttuvassa ympäristössä.
Vuorovaikutteinen robotiikka
Ihminen ja robotti muodostavat tehokkaan työskentely-yksikön, jolla haetaan joustavuutta, kevyempiä automaatioratkaisuja, jouhevaa tilankäyttöä, sujuvampia toimintoja ja pienempiä investointeja. Robottia hyödynnetään toistuvassa työssä ja ihmistä haastavammissa tehtävissä.
Tämä vaatii uudenlaista ajattelua ja turvaratkaisuja, kuten edistyksellisiä turva-antureita, robottien turvaohjaimia. Näitä tekniikkoja hyödyntäen VTT on kehittänyt dynaamisesti mukautuvan turvajärjestelmän, jossa robotin nopeus hidastuu ihmisen lähestyessä ja kasvaa loitontuessa.
Muita trendejä ovat esimerkiksi lentävät nelikopterit, palvelurobotit sekä tekoäly.
– Toinen lähestymistapa vuorovaikutteisuuteen ovat yhteistyörobotit, jotka sallivat tietyin edellytyksin ihmisen ja robotin läheisen työskentelyn. Yhteistyörobotit ovat kevytrakenteisia ja ne tunnistavat törmäyksen. Vaikka robotit olisivat turvallisia, ne kantavat usein erilaisia työkaluja ja esineitä, kuten teräviä metallikappaleita. Aina on syytä tehdä riskianalyysi, Salmi muistuttaa.
Tulevaisuuden tavoitteena ovatkin yksinkertaiset, kevyet, joustavat ja eri tarkoituksiin mukautuvat liikuteltavat robottijärjestelmät.
Lue myös: Professori Liisa Välikangas: Johtajia vai robotteja?
Mobiilia materiaalinkäsittelyä
Tehtaan sisälogistiikan ja materiaalinkäsittelyn automatisoiminen mobiiliroboteilla on yksi tämän hetken kiinnostuksen kohteista teollisuudessa. Materiaalinkäsittelyn automatisointi tehostaa toimintaa myös muissa kohteissa kuten sairaaloissa.
– Muita trendejä ovat esimerkiksi lentävät nelikopterit, palvelurobotit sekä tekoäly, missä syvillä neuroverkoilla on saatu aikaisempaa parempia tuloksia. Laskentatehon kasvu vaikuttaa tähän suuresti, mutta haasteena on saada tarpeeksi paljon opetusdataa tekoälyn opettamiseen. Teollisuuden usko tekoälyyn näkyy mm. isojen kansainvälisten yritysten patenttihakemusten määrässä, sanoo Salmi.
– Robotiikan soveltamisessa tärkeä kysymys on, miten saadaan aikaan kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna parhaat ratkaisut. Mahdollisuuksia on paljon, mutta ne tiedostetaan vielä huonosti, Salmi summaa.