Charles Woodward
johtava tutkija, VTT
Virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) teknologiat ovat tulleet teollisuuden alan yrityksiin jäädäkseen, mutta lopullista läpimurtoa odotellaan vielä. Uusimman teknologian ensimmäisinä omaksuvat toimijat nousevat markkinoilla etulyöntiasemaan.
Virtuaalitodellisuudesta on tullut erottamaton osa teollisuuden alan yritysten jokapäiväistä toimintaa ja myös lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia on valjastettu käyttöön jo osittain.
– VR- ja AR-teknologioita hyödynnetään tuottavasti muun muassa työpisteiden simuloinnissa, rakennussuunnittelussa ja työntekijöiden kouluttamisessa. Nousevina trendeinä ovat tehtaiden valvonta ja monitorointi sekä etäläsnäolon sovellukset, johtava tutkija Charles Woodward VTT:ltä antaa esimerkkejä.
Todellinen läpimurto odottaa teknologian kehittymistä.
– Lisätyn todellisuuden datalasit tekevät tuloaan, mutta tuotekehitys ottaa vielä muutaman vuoden. Läpimurto on kuitenkin odotettavissa lähivuosina. Arviolta kolmen vuoden aikajänteellä myös lisätyn todellisuuden teknologiat vakiinnuttavat asemansa laajassa käytössä Suomenkin teollisuudessa, Woodward ennakoi tulevaisuudennäkymiä.
– Teknologiset edelläkävijät ottavat tuottavuudessa parin vuoden etumatkan, sillä suuri osa tulee kehitykseen mukaan viiveellä, Woodward sanoo.
Lisää ammattitaitoa pienemmillä kustannuksilla
VR- ja AR-teknologioiden avulla voidaan saavuttaa merkittävää kustannustehokkuutta, minimoida virheitä ja parantaa osaamista.
– Lisätyn todellisuuden opasteet tekevät uusien työntekijöiden perehdyttämisestä helpompaa ja tehokkaampaa. AR-teknologia parantaa tutkitusti työtehtävien omaksumista, jolloin ammattitaito lisääntyy, virheet vähenevät ja työturvallisuus paranee, Woodward listaa uuden teknologian hyötyjä.
– Työntekijöiden opastusmenetelmien kehittyminen on huomattava kustannussäästö erityisesti mobiileissa huoltotehtävissä, joissa voi olla tuhansia työntekijöitä kentällä ja rekrytointi on aktiivista. Tämä helpottaa myös uusien tuotantolinjojen avaamista eri puolilla maailmaa, Woodward lisää.
AR-teknologia mahdollistaa myös virtuaalisen etäneuvonnan.
– Etäopastuksen avulla kaukana oleva huoltomies voi saada reaaliaikaista ja interaktiivista opastusta asiantuntijalta jossain toisaalla, Woodward kuvailee.